Lean Produktion/logistik: Produktkategorisering (ABC-kategorisering)

Produktkategorisering handler om, at skabe en fælles synlig prioritering og fokus i hele forsyningskæden. Det giver en række gevinster omkring salg, leveringsevne, lagre, planlægning, indkøb osv. Altså en gevinst for alle i kæden. Men det kræver også, at man er villig til at træffe nogle nødvendige strategiske beslutninger.
I denne video om produktkategorisering får du præsenteret gevinsterne ved kategorisering, fordelene for de enkelte led i forsyningskæden, eksempler på målinger efter implementering af produktkategorisering og tips til implementering.

Indhold i video:

  • Hvad er produktkategorisering?
  • Hvordan laves kategorisering?
  • Eksempler på kategorier
  • Kategorier skal være synlige
  • Fordele for kunder, afd. osv.
  • Eksempler på målinger
  • Implementering
  • Læs mere

Længde video: 15:16.

Læs mere om produktkategorisering og download materiale

Læs mere om produktkategorisering, download den anvendte præsentation i videoen og download evt. præsentationen som notatark.
Læs mere og download materiale >

Lean e-learning er forældet...

Vores videoer er tilbage fra 2013 - og trænger virkelig til en opdatering. Både med nyeste viden og fordi vi i dag ikke anvender Powerpoints - men levende undervisning med flipover.
Men så længe vi ikke har et bedre alternativ...finder du videoerne på Youtube :-)

Link til gratis E-learning på Youtube

Link til gratis Lean e-learning kurser >

Hvad er Lean?

Lean er at skabe værdi for kunderne med den mindst mulige indsats. Kunderne er modtagerne af den ydelse som leveres. I Lean er kunden også det næste led i kæden - en kollega. Den mindst mulige indsats findes ved at reducere spild i form af returløb, afbrydelser, overservicering, søgetid, ventetid, utilgængelig viden m.fl.

Lean giver styr på arbejdsgange, kompetencer, arbejdsbelastning osv. Lean er samtidig en tankegang om, at man bør lave løbende forbedringer. Ledelsesmæssigt giver Lean typisk nogle udfordringer i form af målstyring, standardisering, konsekvens ved brudte standarder, rollemodel, løbende forbedringer, tid til Lean osv.

I arbejdet med Lean kan det gavne at få uddannet nogle ledere og medarbejdere på et Lean kursus eller en Lean uddannelse. Det kan også foregå som et intern kursus. Nogle vælger efterfølgende også at supplere med hjælp fra en Lean konsulent.

Ved implementering af Lean er det vigtigt, at Lean anvendes på en værdiskabende måde for den enkelte organisation. Læs mere om Hvad er Lean >