Lean: Problemløsningsværktøjer

Problemløsningsværktøjer i Lean anvendes til, at gå systematisk til værks, når problemer opstår. Målet er, at fjerne de reelle årsager - frem for blot at symptombehandle.
I denne video om organisering får du præsenteret de fire mest anvendte værktøjer PDCA, 5 x Hvorfor?, Fiskeben (årsag/virkning) og A3. Inkl. konkrete eksempler på brug af værktøjer.

Indhold i video:

 • Hvad er problemløsning?
 • Værktøjer:
  PDCA
  5 x Hvorfor?
  Årsag/virkningsdiagram
  A3 problemløsning
 • Brug af værktøjer
 • Læs mere 

Længde video: 14:40.

Læs mere om problemløsningsværktøjer og download materiale

Læs mere om problemløsningsværktøjer, download den anvendte præsentation i videoen og download evt. præsentationen som notatark.
Læs mere og download materiale >

Advarsel!

Hvis du synes, at vores e-learning er gammelt (fra 2013) og kedeligt (det synes vi faktisk også selv), så skulle du tage at tilmelde dig et rigtigt kursus hos os! Vi underviser uden Powerpoints, med humor, med eksempler, på flipover, med øvelser o.l. Døm os venligst ikke ud fra e-learning :-)

Teaser: Lean Problemløsningsværktøjer - PDCA, 5xHvorfor?, Fiskeben, A3

Fuld video: Lean Problemløsningsværktøjer - PDCA, 5xHvorfor?, Fiskeben, A3

Hvad er Lean?

Lean er at skabe værdi for kunderne med den mindst mulige indsats. Kunderne er modtagerne af den ydelse som leveres. I Lean er kunden også det næste led i kæden - en kollega. Den mindst mulige indsats findes ved at reducere spild i form af returløb, afbrydelser, overservicering, søgetid, ventetid, utilgængelig viden m.fl.

Lean giver styr på arbejdsgange, kompetencer, arbejdsbelastning osv. Lean er samtidig en tankegang om, at man bør lave løbende forbedringer. Ledelsesmæssigt giver Lean typisk nogle udfordringer i form af målstyring, standardisering, konsekvens ved brudte standarder, rollemodel, løbende forbedringer, tid til Lean osv.

I arbejdet med Lean kan det gavne at få uddannet nogle medarbejdere på et Lean kursus eller en Lean uddannelse. Det kan også foregå som intern undervisning. Nogle vælger også at supplere med en Lean konsulent.

Ved implementering af Lean er det vigtigt, at Lean anvendes på en værdiskabende måde for den enkelte organisation. Læs mere om Hvad er Lean >